Sayfalar

4 Temmuz 2017 Salı

Afrika Kaplanı: Carlos Kameni



18 Şubat 1984’te Kamerun’un en büyük şehri olan Douala’da dünyaya gelen Carlos, futbola Samuel Eto’o, Aurelien Chedjou, Stephane Mbia gibi yakından tanıdığımız isimlerin de futbola başladığı, Kamerun’un en ünlü akademilerinden biri olan Kadji Sports Academy’de başladı.

Burada gösterdiği üstün performansla 2000 yılının Kamerun Milli Takım teknik direktörü Jean-Paul Akono’nun dikkatini çeken Kameni, 2000 Yaz Olimpiyatları için Kamerun kadrosuna davet edildi.

16 yaşında ülkesinin milli takım kadrosunda bulunarak tarihe geçen Kameni’li Kamerun, o dönem 19 yaşında olan Samuel Eto’o’nun da bir gol kaydettiği final karşılaşmasında İspanya’yı yenerek şampiyon oldu.

Bu turnuvadan sonra Fransız ekiplerinin dikkatini çeken genç eldiven, Ligue 2 ekiplerinden Le Havre’ye transfer oldu fakat burada aradığını bulamadı, ilk iki sezon forma şansı bulamamasının ardından 2002/03 sezonunda Saint-Etienne’e kiralandı. Yeşil-beyazlı ekipte bir sezon boyunca hiç forma şansı bulamadı ve Le Havre’ye geri döndü.

Le Havre’de geçirdiği 2003/04 sezonunda sadece 1 kupa maçında 120 dakika görev alabilen ve forma şansı bulabileceği bir takıma gitmek isteyen Kameni’ye talip İspanya’dan çıktı. 

2003/04 sezonunda defans hattında kötü sinyaller vererek ligi küme düşme hattının bir sıra üstünde tamamlayan Espanyol, kalesini 20 yaşındaki Carlos Kameni’ye emanet etti. Kameni’nin burada gösterdiği başarılı oyunla birlikte Espanyol’un yediği gol sayısı %71’lik bir azalış gösterdi ve Katalan ekibi sezonu 5. sırada tamamladı.

Harika geçen bir sezonun ardından Kameni ile devam etme kararı alan Espanyol’da yeni sezon istenildiği gibi başlamadı. Üst üste gelen kötü sonuçlar taraftarın da canını sıkarken 27 Kasım 2005 tarihinde Vicente Calderon’da oynanan Atletico Madrid – Espanyol karşılaşmasında Espanyol taraftarları, Kameni’ye bir vefasızlık örneği gösterdi.



Kameni’ye muz fırlatan Espanyollular, megafonla şu sözleri söylediler: “Kameni, buradan git, buradan git. Şimdi basına git ve bunun ırkçılık olduğunu söyle. Sen o***** çocuğusun, siyah veya turuncu olman önemli değil, sen çöpsün.”

Bu sözlere oldukça kırılan Kameni, ESPN’e “Muzu gördüğümde, ben maymun değilim, insanım dedim. Anlamak çok kolay olmayabilir fakat ben bu takımın saygı duyulması gereken üyelerinden biriyim.” açıklamalarında bulundu.

Kameni, tüm bu yaşanılanlara rağmen 5 sezon daha Espanyol formasını terletti. 2010/11 sezonunun ardından sözleşmesi sona eren Kamerunlu’nun ismi, uzun bir süre Fenerbahçe ve Galatasaray’la geçmesinin ardından bir diğer La Liga ekibi Malaga’ya transfer oldu.



Malaga’da ilk üç sezonunda Arjantinli kaleci Willy Caballero’nun arkasında kalarak sadece 20 maçta görev şansı yakalayabilen Kameni, Caballero’nun Manchester City’e transfer olmasıyla Malaga kalesini devraldı.

Carlos, 3 sezon boyunca mavi-beyazlıların kalesini korurken burada hem hatalarıyla hem de kurtarışlarıyla dikkat çekti. 8 Mayıs 2013’te oynanan Real Madrid, 2 Mart 2016’da oynanan Valencia ve 21 Ocak 2017 tarihinde oynanan Real Madrid karşılaşmalarında yaptığı garip hatalarla bir anlamda jenerikliklere girdi. 

Kameni, ayrıca Malaga’da as olarak forma şansı bulduğu 3 sezonda ligin en önemli ekiplerinden Barcelona’ya adeta kabus oldu. Tecrübeli file bekçisi, ligde 6 kez karşılaştığı Barcelona’dan 4 maçta gol yemedi.

Malaga’da onun yerine alınan Guillermo Ochoa ve Denys Boyko’ya formayı kaptırmaması önemli bir referans olarak gösterilebilirken Samuel Eto’o, Fenerbahçe’nin yeni transferini şu sözlerle övdü: "Kameni özel bir kaleci. Hatta onun tüm zamanların en iyi Kamerunlu kalecisi olduğunu söyleyebilirim. Yetenekleri çok kuvvetli. Tecrübesini zaten anlatmama gerek yok. Ben onun çok uzun yıllar daha futbol oynayabileceğini düşünüyorum. Oyun içinde ne yapacağını iyi bilir." 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder