Sayfalar

30 Haziran 2017 Cuma

Avrupa u21 Şampiyonası



16 Haziran’da başlayan Avrupa U21 Şampiyonası, cuma günü oynanacak olan Almanya – İspanya finaliyle sona erecek. 

Ev sahibi Polonya’nın direkt olarak katılmış olduğu Avrupa U21 Şampiyonası Elemeleri’nde 52 takım boy göstermiş, 9 gruba ayrılan bu 52 ekipten 11’i ise Polonya vizesi almaya hak kazanmıştı.

5 takımın bulunduğu Eleme 8. Grubu’nda yer alan ekibimiz, 8 maçta 11 puan toplayıp Slovakya ve Hollanda’nın ardından grubu 3. sırada tamamlayarak turnuvaya katılma hakkını yitirmişti.


“SEN YETER Kİ OYNAT”
Grubumuzu üstümüzde bitiren ekiplerin kadro kalitesini göz ardı etmememiz gerektiği bir gerçek, ancak kendi kadromuzdaki isimleri de küçümsememiz gerekiyor. 

Türkiye u21 Takımı
Grubu, herhangi bir “üst düzey” takımda forma giymeyen ancak oynadıkları takımlarda da forma şansı bulabilen (spoiler) isimlerden oluşan Slovakya’nın 8 puan gerisinde bitirmemizin bir sebebi olması gerektiğini düşündüm fakat akla gelen fikirleri bir veriye dökemediğimden pek de nesnel bir karara varamadım. 

Tam da bu sırada Haber Türk gazetesinde yayımlanan Berke Özer röportajında bir detaya takıldım. Muhabirin “U17 Avrupa Şampiyonası’nda İngilizler’e karşı oynadın, onlarla aramızda fark var mı?” sorusuna şöyle cevap vermişti Berke Özer:

“Bizim yabancı oyunculardan farkımız yok. Örneğin İngiltere’de benim gibi 2000 doğumlu Angel Gomes son maçta Manchester United’da forma giydi. Onlar ülkelerinde oynama şansı buluyor ancak Türkiye’de durum öyle değil. Gelecek vadeden en iyi oyuncu, 2. ya da 3. Lig’e kiralık yollanıyor. Yurt dışında ise yaşa bakmadan oynatıyorlar, görev veriyorlar.

Bu sözlerden sonra biraz olsun aydınlanma yaşadım diyebilirim, turnuvada başarı yakalayan ekiplerdeki futbolcuların kendi liglerinde ilk 11’de başlama ortalamalarını derledim. Ortaya çıkan sonuç, bazı şeylerin net olarak göstergesi oldu.


Turnuvada başarı yakalayan ülkeler ve turnuvaya katılamayan bir ülkenin verilerini aktarmaya çalışırken ortalaması yüksek olan ülkelerin futbolcularının hangi takımlarda bu şansları bulduğunu da ufak bir not olarak ekledim. Aslında her şey ortada, bilinmeyen pek bir şey de yok fakat bu konuyu sayısal verilere dayandırıp somutlaştırmak fena olmadı sanki...


KÜÇÜK BİR NOT
İzleyiciler, turnuvayı Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Makedonya, Almanya, Macaristan, İsrail, İtalya, Karadağ, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, İspanya, İsveç, İngiltere, Avustralya, Brezilya, Kanada, Karayipler, Endonezya, Orta Asya, Kuzey Afrika, Malezya, Sahra Altı Afrika ve Amerika'da televizyon ekranlarından naklen takip edebilme şansı buluyor.

Ülkemizde ise herhangi bir televizyon kanalı turnuvayı yayınlama ihtiyacı duymazken izlemek isteyen Türk futbol severler turnuvayı UEFA'nın resmi YouTube kanalından izlemeye zorunlu bırakıldı. Bu küçük nota şöyle bir baktığımızda anlıyoruz ki ülkece çok da umrumuzda değilmiş aslında yukarıda yazılanlar...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder