Sayfalar

26 Ağustos 2017 Cumartesi

Ülke Puanımız #1

Öncelikle Şampiyonlar Ligi’nin önümüzdeki sezon uygulamaya konulacak olan yeni formatından bahsetmek istiyorum. Şu anki statüde en yüksek katsayılı 3 ülkenin 3 ekibi doğrudan katılırken 4., 5. ve 6. sıradaki ülkelerden 2 ekip doğrudan katılabiliyor. 7. ve 12. sıralar arasında bulunan ülkelerin ise sadece şampiyonları direkt olarak Şampiyonlar Ligi’ne dahil oluyor.

Bir sonraki sezondan itibaren başlayacak olan sistemde ise en iyi 4 ülkeden dörder, ardından gelen 2 ülkeden ikişer, sonraki dört ülkeden ise sadece birer takım katılabilecek. 

Ön eleme oynayarak bu büyük turnuvaya katılan takımlara da değinmemiz gerekirse, şu anki sistemde 5 ekip “Şampiyonlar” kısmından, 5 takım ise “Şampiyon olamayanlar” kısmından katılıyor. Gelecekteki sistemde ise 4 takım “Şampiyonlar” tarafından, 2 takım ise “Şampiyon olamayanlar” tarafından katılacak. Ülkemizde Şampiyonlar Ligi’ne katılmak için ön eleme oynayan takımımızın, “Şampiyon olamayanlar” kısmından katılacağını düşündüğümüzde işlerimizin daha zor olacağını net olarak söyleyebiliriz.


ÜLKE SIRALAMAMIZ
Ülkelerin kulüp bazında katsayılarının listesine baktığımızda, ülkemizin 30.500 puan ile 10. sırada olduğunu görüyoruz. Şampiyonlar Ligi’ne direkt olarak gitme hakkı kazanan son takımın 10. sıradaki ülkenin, yani bizim ülkemizin şampiyonu olduğunu gözler önünde bulundurduğumuzda, ne kadar sınırda olduğumuzu rahatça anlayabiliyoruz.


Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi’ne 2. turda veda ederek sezonu 0,500 puanla kapattı. Fenerbahçe ise Play-Off’ta elendi ve 1,500 puan toplamış oldu. Ülke katsayıları, tüm takımlarımızın aldığı puanların katılan tüm takımlarımızın sayısına bölünerek hesaplanıyor. Yani, bu sezon üç takımımızın toplayacağı puanlar, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin yaptığı sürprizler sebebiyle beşe bölünecek.


RAKİPLERİMİZİN DURUMU
Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, yakalamaya çalıştığımız iki ülkeden Belçika 37.000 puanda, Ukrayna’nın puanı ise 34.533. Altımızda olanlardan bize en yakın iki ülke ise 28.549 puana sahip olan Hollanda ile 25.725 puanlı Avusturya. Ülkemizin puanı ise 30.500. 

Teker teker ülkelerin temsilcilerine bakalım. Belçika ülkelerinden Club Brugge, Gent ve Oostende ön eleme turunda Avrupa’ya veda etti. Anderlecht Şampiyonlar Ligi’nde, Zulte Waregem ise Avrupa Ligi’nde yoluna devam edecek. İki ülkenin de grupları kolay değil, geçtiğimiz sezon topladıkları 12.500 puana ulaşmaları bir hayli zor, kendilerine yaklaşamamamız için hiçbir sebep yok.

Ukrayna ise büyük ölçüde problem olacak gibi duruyor. Oleksandria ve Olimpik Donetsk takımları, gruplara kalamadılar. Dynamo Kiev ve Zorya Luhansk ekipleri Avrupa Ligi gruplarında yer alacak. Shakhtar Donetsk ise Şampiyonlar Ligi F Grubu’nda bulunuyor. Üç takımla Avrupa sahnesinde bulunuyor olmaları onlar adına çok büyük avantaj, bir üst sıramızda bulunduklarını düşündüğümüzde temsilcilerimizin üstündeki yükün bir tık daha artmış olduğunu söyleyebiliriz.

Bir alt sıramızdaki ülke Hollanda. Ajax, PSV ve Utrecht’in sürpriz bir şekilde elenmesinin ardından Avrupa’da sadece iki takımla kaldılar: Feyenoord ve Vitesse. Feyenoord, Şampiyonlar Ligi’nde Manchester City, Napoli ve Shakhtar’dan oluşan F Grubu’nda yer alıyor. Ukrayna’nın en büyük rakiplerimizden biri olduğundan bahsetmiştim, bu sebepten dolayı Shakhtar – Feyenoord ikilisinin aynı grupta olması ülkemiz için büyük şans. 

Son olarak Avusturya’ya değinelim. Sturm Graz ve Altach, Avrupa’ya gruplara kalamadan veda etti. Salzburg ve Austria Wien ise UEFA Avrupa Ligi gruplarında boy gösterecek. Dezavantajları, Şampiyonlar Ligi’ne bir takım gönderememiş olmaları; avantajları, toplayacakları puanların beş yerine dörde bölünecek olması.


Kolay olmadığının farkındayım, fakat gün birlik olma günü. Beşiktaş’ın, Başakşehir’in ve Konyaspor’un alacağı puanlar ülkemize doğrudan olumlu ya da olumsuz olarak yansıyacak. Bu sezon temsilcilerimizin Avrupa’da alacağı olası kötü sonuçlar, ileriki dönemlerde Şampiyonlar Ligi’ne direkt olarak takım gönderemememize sebep olabilir. Söylemek istediğim, biz kimi desteklersek destekleyelim sonuç yine de bize dokunacak, karar yine de sizin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder